Северозападът вече не е най-бедният регион в Европа

OFFNews 23 октомври 2019 в 11:39 14896 0

Българският Северозапад вече не е най-слаборазвитият регион в ЕС, показва новият доклад на "Евробарометър" за развитието на регионите.

Северозападът остава в дъното на класацията - на 260-то място. След него обаче се нареждат още осем региона в Гърция, Македония, Румъния, една испанска и две отвъдморски френски територии.

Според индекса на "Евробарометър", който се актуализира на всеки три години, най-неразвитият от общо 268 европейски региона е гръцкият Ворейо Айгайо. Той представлява комплекс от острови в северната част на Егейско море, в които основният поминък е от туризъм, търговия и селско стопанство.

Отдолу нагоре, с позиции между 267 и 261, се подреждат румънският Югоизток, Френска Гвиана, Анатолики Македония-Траки (Гърция), Майот (Франция), гръцката област Западна Македония, Западна Гърция и автономният испански град Мелиля в Северна Африка.

Отличниците са районът на шведската столица Стокхолм, Лондон и Утрехт (Холандия). В челната десетка са още региони в Дания, Великобритания, Люксембург, Германия, Финландия.

Как се изчислява индексът?

Индексът за регионална конкурентоспособност (RCI) се прави по методика, приета от Световния икономически форум за изчисляването на неговия Глобален индекс на конкурентноспособността. 

Индексът се съставя на база 11 показателя, които измерват различни аспекти на конкурентноспособността и са разпределени в три групи: базови, за ефективност и за иновации. Базовите показатели са институциите, макроикономическата стабилност, инфраструктурата, здравеопазването и основното образование.

Показателите, измерващи ефективността, са нивото на висшето образование и обучението през целия живот, големината на пазара и работната сила. Развитието на иновациите се измерва чрез технологичната готовност, бизнес средата и иновациите.

За българския Северозападен регион в бележките към индекса се отбелязва, че се наблюдава сравнително добро равнище заради макроикономическата стабилност на национално ниво и развит пазар на труда.

Интересно е сравнението между българския Северопазад и Западна Гърция, се отбелязва още в изследването. Западна Гърция има по-добра бизнес среда, докато заради стабилните макроикономически показатели на България и по-силния трудов пазар Северозападът излиза на по-предна позиция. Северозападният регион е много беден, с БВП на глава от населението едва 29% от средното за ЕС, затова единственият му силен показател се дължи на цялостната макроикономическа стабилност на страната. В същото време районът има много лоша инфраструктура, здравеопазване и технологично развитие, пише още в коментарите към индекса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови